4 annosta / 3 tuntia
2 kg ohutta kylkipaistia
2 rkl karkeaa suolaa
1 rkl hienoa suolaa
2 tl mustapippuria
Kylkipaistin valinta
Laadukas kylkipaisti syntyy hyvistä raaka-aineista. Valitse tuore ohut kylkipaisti vastuulliselta tuottajalta, joka huomioi eläinten hyvinvoinnin. Vapaana kasvatettujen, hyvin hoidettujen sikojen liha ei vain maistu paremmalta, vaan sen valinta on myös hyvä päätös.
Valitse kylkipaisti, jossa on näkyvää marmoroitumista – pienet rasvaraidat tekevät lihasta mehevän ja maukkaan. Sopiva määrä on noin 500 grammaa kylkipaistia henkilöä kohden.
Esivalmistelu
Rapean pinnan saavuttamiseksi aloita valmistelu 2–3 päivää ennen tarjoilua. Viillä pintaan ristikkokuvio varoen leikkaamasta lihaan asti. Ripottele karkea suola tasaisesti uunivuoan pohjalle ja aseta kylkipaisti kuoripuoli suolaa vasten. Tämä auttaa poistamaan kosteutta ja tekee kuoresta rapean. Mausta lihan puoli hienolla suolalla ja mustapippurilla.
Peitä vuoka foliolla ja säilytä jääkaapissa paistopäivään asti.
Valmistus
Paistopäivän aamuna huuhtele kylkipaisti huolellisesti ja kuivaa se täysin. Ripottele kuoreen hienoa suolaa ja mausta lihan puoli suolalla ja pippurilla.
Paistaminen
Muotoile airfryerin keskelle koroke, esimerkiksi foliosta, ja aseta kylkipaisti sen päälle niin, että keskikohta on hieman koholla. Tämä auttaa nesteitä valumaan pois ja varmistaa, että pinta paahtuu tasaisesti. Kaada airfryerin pohjalle 2 dl vettä. Paista kylkipaistia 150 asteessa 2 tuntia.
Rapea pinta
Nosta lämpötila 230 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes pinta "poksahtaa" ja muuttuu rapeaksi. Tarkkaile loppuvaiheessa, ettei pinta pala.
Levon merkitys
Anna kylkipaistin levätä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista. Peitä paisti foliolla ja pyyhkeellä lämmön säilyttämiseksi.
Käytä paistoliemi herkullisen kastikkeen, kuten paistoliemikastikkeen tai kermakastikkeen, valmistamiseen.