Päivällinen

Pitkään kypsennetty kylkipaisti

Pitkään kypsennetty kylkipaisti

4 annosta / 24 tuntia



2 kg ohutta kylkipaistia

2 dl karkeaa suolaa

1 rkl hienoa suolaa

2 tl mustapippuria



Kylkipaistin valinta
Täydellinen kylkipaistiateria alkaa laadukkaasta raaka-aineesta. Valitse tuore ohut kylkipaisti vastuulliselta tuottajalta, joka panostaa eläinten hyvinvointiin. Vapaana kasvatettujen, hyvin hoidettujen sikojen liha ei vain maistu paremmalta, vaan se on myös hyvä valinta.

Valitse kylkipaisti, jossa on selkeää marmoroitumista – nämä ohuet rasvajuovat takaavat mehevän ja maukkaan lopputuloksen. Varaa noin 500 grammaa kylkipaistia henkilöä kohden.



Esivalmistelu
Rapean pinnan saavuttamiseksi valmistele kylkipaisti 2–3 päivää ennen tarjoilua. Viillä pintaan ristikkokuvio varoen leikkaamasta lihaan asti. Ripottele pinnalle reilu kerros hienoa suolaa, joka vetää kosteutta pois ja auttaa tekemään pinnasta rapean ja maistuvan. Mausta lihan puoli hienolla suolalla ja mustapippurilla.

Peitä kylkipaisti foliolla ja säilytä jääkaapissa paistopäivään asti.



Valmistus
Ota kylkipaisti jääkaapista päivää ennen kypsennystä. Huuhtele suola huolellisesti pois ja kuivaa pinta täysin. Ripottele uusi kerros hienoa suolaa pinnalle ja mausta lihan puoli hienolla suolalla ja mustapippurilla.

Paistaminen
Muotoile airfryerin keskelle koroke, esimerkiksi foliosta, ja aseta kylkipaisti sen päälle niin, että keskikohta on hieman koholla. Tämä auttaa nesteitä valumaan pois, mikä varmistaa, että pinta paahtuu tasaisesti. Kaada airfryerin pohjalle 2 dl vettä. Paista kylkipaistia 75 asteessa 24 tuntia.

Rapea pinta
Nosta lämpötila 230 asteeseen ja jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes pinta "poksahtaa" ja muuttuu rapeaksi. Tarkkaile loppuvaiheessa, ettei pinta pala.

Levon merkitys
Anna kylkipaistin levätä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista. Peitä paisti foliolla ja pyyhkeellä lämmön säilyttämiseksi.

Hyödynnä paistolientä herkullisen kastikkeen, kuten paistoliemikastikkeen tai kermakastikkeen, valmistamiseen.